DE CHEF

Seppe Nobels (°1982) deed als kind wat van een kok verwacht mag worden: hij roerde graag in de potten van zijn moeder. Meer nog, hij bracht uren door in zijn kleine Mechelse stadstuin waar hij zijn eerste tomaten en radijsjes kweekte. Dat daar de kiem werd gelegd voor wat later een toonaangevend en inspirerend urban farming verhaal zou worden, kon niemand toen vermoeden.

Het culinaire vak leerde Seppe in Hotelschool Ter Duinen (Koksijde) en op stageplaatsen zoals Folliez (Mechelen), Maison du Cygne (Brussel), Villa Bellerose (Saint-Tropez) en Osteria La Loggia (Sienna). Hij begon zijn professionele parcours in restaurant Absoluut Zweeds en ontdekte de Frans-Provençaalse keuken bij Wout Bru in Bistrot d’Eygalières. Als jonge twintiger nam hij deel aan de wedstrijd ‘Beste Juniorkok van België’ waar hij vier hoofdprijzen behaalde.

In 2007 verscheen hij als kok in het tv-programma De wereld van K3. Samen met kinderen bereidde hij eenvoudige maar speelse gerechtjes en schreef vanuit die ervaring “Seppe’s kookboek voor kids”. Het jonge publiek overtuigen van een gezonder eetpatroon, houdt hem tot op vandaag sterk bezig. Zo heeft hij onlangs een Family Sunday concept uitgewerkt waarin gezinnen centraal staan en leverde hij bijdragen voor Karrewiet en Een gat in de lucht op de jongerenzender Ketnet. Omdat kinderen de eetcultuur van de toekomst bepalen, wil Seppe hen graag warm maken voor het groene culinaire gedachtegoed. Hij is dan ook regelmatig terug te vinden in Vlaamse scholen om er lezingen en kookdemonstraties te houden.

In februari 2010 begon Seppe samen met zakenpartners Tim van Geloven en Ilse Cornelissen aan een nieuwe uitdaging: Restaurant Graanmarkt 13, in de kelderverdieping van een statig Antwerps pand dat drie werelden verenigt: winkel, galerij én restaurant. De keuken van Graanmarkt 13 is sindsdien zijn thuishaven en culinair lab.

Voor Seppe is koken onlosmakelijk verbonden met de omgeving waarin hij leeft en werkt. Elke dag biedt een nieuwe uitdaging om samen met anderen op zoek te gaan naar de beste producten. Die komen bij voorkeur uit de streek of rechtstreeks uit de eigen tuin. Zijn  stadshoning is een van de basisproducten in zijn ‘keuken van de essentie’ waarin hij ook rekening wil houden met de ecologische voetafdruk. Daarom heeft Graanmarkt 13 een eigen stadslandbouwproject op het dak met meer dan 100 verschillende kruiden en enkele onbekende groentesoorten. De overige groenten worden duurzaam geteeld aan de stadsrand. Andere seizoensgebonden ingrediënten zoekt Seppe bij lokale boeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Graanmarkt 13 in 2015 werd uitgeroepen tot beste Groentenrestaurant van Vlaanderen in de groene Gault&Milau onder leiding van Frank Fol. In 2018 staat Graanmarkt 13 als hoogst genoteerde restaurant van Benelux In de lijst Best Vegetables Restaurants World©, gepubliceerd in de We’re Smart® Green Guide. Respect voor natuurlijke smaken en het betere regionale product bepalen de visie van zijn keuken.

De voorbije jaren schreef Seppe twee kookboeken waarin zijn groene signatuur duidelijk voelbaar is. “Vegetables That Sparkle the Conversation” (‘Best vegetarian book in the world’ by Gourmand Cookbook Awards) en “Greens That Taste Like Friendship” zijn inmiddels vertaald in het Engels en Duits en verkrijgbaar in de betere internationale boekenhandels (o.a. Barney’s in New York).

Seppe ziet het als zijn opdracht om de groentegeïnspireerde keuken zo veel en zo ver mogelijk te verspreiden. Zo kookte hij voor straatkinderen in de favella’s van Rio de Janero, was hij gastchef in the tempelrestaurant in de verboden stad van Beijing, vergezelde hij Koning Filip en Koniging Mathilde in New Delhi tijdens het staatsbezoek aan India en nam hij enkele dagen de gerenommeerde zaak van Dimitri Zotov over op wandelafstand van het rode plein in Moskou. In 2016 was Seppe hoofdchef van het Tomorrowland Restaurant by Seppe Nobels op het wereldbekende technofestival.

Sinds 2017 is Seppe verbonden aan het huis Santa Clara 1728 in Lissabon dat onlangs bekroond werd tot ‘best new hotel of the world’ in Wallpaper 2018 en een vermelding heeft in de Top 50 Hot List van Condé Nast Traveller Magazine. Als culinair adviseur stuurt hij het keukenteam en is hij verantwoordelijk voor het dagelijkse gezonde groente-ontbijt.

In 2018 zal Seppe te zien zijn als host van het programma Grillmasters op de Belgische zender VIER.