De Chef

Seppe Nobels (°1982) doet als kind wat van een kok verwacht mag worden: hij roert graag in de potten van zijn moeder. Meer nog, hij brengt uren door in zijn kleine Mechelse stadstuin waar hij zijn eerste tomaten en radijsjes kweekt. Daar wordt de kiem gelegd voor wat later een toonaangevend en inspirerend urban farming verhaal zal worden.

Het culinaire vak leert Seppe eerst in Hotelschool Ter Duinen (Koksijde), en nadien in restaurants als Folliez (Mechelen), Maison du Cygne (Brussel), Villa Bellerose (Saint-Tropez), Osteria La Loggia (Sienna) en Wout Bru’s Bistrot d’Eygalières (Eygalières). Hij begint zijn professionele parcours in ons land in restaurant Absoluut Zweeds, en neemt als jonge twintiger deel aan de wedstrijd ‘Beste Juniorkok van België’, waar hij vier hoofdprijzen behaalt.

In februari 2010 begint Seppe samen met zakenpartners Tim van Geloven en Ilse Cornelissen aan een nieuwe uitdaging: Restaurant Graanmarkt 13, in de kelderverdieping van een statig Antwerps pand. De keuken van Graanmarkt 13 is sindsdien zijn thuishaven en culinair lab. Het is een keuken met groenten in een prominente rol, en met respect voor natuurlijke smaken, regionale producten én duurzaamheid

Koken is voor Seppe dan ook onlosmakelijk verbonden met de omgeving waarin hij leeft en werkt. Elke dag gaat hij op zoek naar de beste producten. Die komen bij voorkeur uit de streek of rechtstreeks uit de eigen tuin. Daarom heeft Graanmarkt 13 een eigen stadslandbouwproject op het dak met meer dan 100 verschillende kruiden en enkele onbekende groentesoorten. De overige groenten worden duurzaam geteeld aan de stadsrand. Andere seizoensgebonden ingrediënten zoekt Seppe bij lokale boeren.

In 2015 wordt Graanmarkt 13 in de groene Gault&Milau uitgeroepen tot beste groentenrestaurant van Vlaanderen. In 2018 staat Graanmarkt 13 als hoogst genoteerde restaurant van de Benelux in de lijst Best Vegetables Restaurants of the World©. Dat is opnieuw het geval in 2019, wanneer de keuken van Seppe ook wordt toegevoegd aan de prestigieuze 50 best-lijsten, waarin de 50 beste restaurants op aarde worden opgelijst. Graanmarkt 13 wordt opgenomen in het lijstje 50 best discoveries – to watch. Een jaar later wordt Seppe verkozen tot Belgische culinaire persoonlijkheid van het jaar, en wordt hij ook opgenomen in de orde van de Mastercooks of Belgium. En begin 2021 volgt een nieuwe bekroning: Seppe Nobels krijgt een groene Michelin-ster voor zijn op groenten geïnspireerde keuken en duurzame culinaire filosofie.

2021 wordt voor Seppe sowieso ook een jaar van nieuwe culinaire avonturen. Sinds 2017 is hij al verbonden aan Hotel Santa Clara 1728 in Lissabon, dat een jaar later in Wallpaper bekroond wordt tot ‘best new hotel of the world’.  Als culinair adviseur stuurt hij er het keukenteam, en is hij verantwoordelijk voor het gezonde groente-ontbijt. Maar in 2021 komen er ook in eigen land nieuwe plekken waar je kennis kan maken met Seppes’ groene sterrenkeuken. In zijn woonplaats Antwerpen opent hij restaurant ‘Instroom’. Dat is een sociaal-culinair project waar hij samen met anderstalige nieuwkomers de gasten verrast met bereidingen uit de thuislanden van die vluchtelingen en asielzoekers, maar dan façon Seppe. Of nog: hij serveert er een persoonlijke fusion kitchen 2.0. En ook in het in prachtige Château de La Chapelle in Anthisnes, in de Belgische Ardennen, kan je vanaf juni 2021 terecht voor Seppes’ unieke en op lokale ingrediënten gebaseerde keuken.

Seppe wil zijn op groenten gebaseerde keuken ook zo veel en zo ver mogelijk verspreiden. Zo kookte hij voor straatkinderen in de favella’s van Rio de Janeiro, was hij gastchef in het tempelrestaurant in de verboden stad van Beijing, vergezelde hij Koning Filip en Koniging Mathilde tijdens hun staatsbezoek aan India, en nam hij enkele dagen de gerenommeerde zaak van Dimitri Zotov over, nabij het rode plein in Moskou.

Maar daarnaast heeft Seppe Nobels ook een bijzonder groot hart voor cultuur. Zo is Seppe in 2016 hoofdchef van het Tomorrowland Restaurant by Seppe Nobels op het wereldberoemde technofestival, kookt hij in 2017 als Head chef van het International Jazz Festival Middelheim & Gent, is hij in 2018 gastchef van de Breugel-tentoonstelling in het Kunsthistorisches Museum van Wenen, en is hij de laatste jaren ook actief als chef en culinair curator van Paradise City, het meest duurzame festival op aarde.

Natuurlijk schrijft Seppe kookboeken over zijn door groenten geïnspireerde keuken. En hij is ook aanwezig op televisie, zoals in de cooking reality-reeks Grillmasters (VIER, 2018 en 2019), of in Het Bord van Morgen (Canvas, 2018), een reeks over de voeding van morgen. Voor kinderzender Ketnet dan weer levert hij bijdragen over gezonde voeding, o.m. voor programma’s als Karrewiet en Een gat in de Lucht.