Urban farming

De overige groenten en producten die Seppe gebruikt, worden liefst duurzaam geteeld – vaak aan de stadsrand. Een journalist van De Standaard omschreef Seppe in 2013 reeds als een van de grondleggers van de urban farming in België. Die stadslandbouw levert intussen dus heel wat verschillende producten op, die allen in Seppes’ keuken gebruikt worden.

Een groene stadskeuken

Met een kruidentuin en bijenkorven doet Seppe intussen al jaren aan urban farming: meer dan 100 verschillende kruiden en enkele minder gekende groentesoorten vormen de basis voor zijn groene stadskeuken. Inspirerend en plukvers. Nectar voor mens en bij.

Een veld aan de stadsrand

Ole de Schout en Seppe zijn vrienden voor het leven. De liefde voor eerlijk en logisch gekozen voedsel bracht hen samen. De groenten en planten van Ole ontpoppen zich in het juiste seizoenen tot culinaire kunstwerkjes in de keuken van Seppe. “Groenten horen thuis in volle grond,” aldus Seppe. “Bij groenten streef ik na wat ook in onze maatschappij leeft: veel diversiteit door elkaar, geen monocultuur. Geplant en geteeld met water en zonlicht, zonder enige vorm van pesticide, geoogst door de hand van een boer of chef, op het ritme van de natuur. Ik wil alleen nog naar de natuur luisteren, niet omgekeerd.”

Stadshoning

Samen met Rik Janssens van imkerij Boechoutse Honing creëerde Seppe het merk Amielo. A van Antwerpen, miel van honing en O van Organic. Rik en Seppe verzorgen samen bijenkasten. De eigen stadshoning wordt meteen gebruikt in Seppes’ keuken, want in zijn gerechten beperkt hij geraffineerde suiker tot een uiterst minimum. Ook steden als Mechelen, Brussel, Gent, Kortrijk en Oostende maken inmiddels deel uit van het project en plaatsten bijenkasten van Amielo. En de honing? Die heeft in elke stad een verrassend eigen smaak, door een grote diversiteit aan bloesems.

Algen

Zeewier en algen zijn de voeding van de toekomst. Door de bevolkingstoename is er immers steeds minder plek voor de klassieke landbouw.  Maar in ongerepte gebieden zoals de Oosterschelde en Zeeland zijn fantastische zeegroenten en zeekruiden, algen en wieren, te vinden die ongekende zilte smaken bevatten. Om dat zeevoedsel naar de stad te brengen en daar te oogsten, bedenken Seppe en zijn compagnon de route Arnold de Jaeger een manier om algen en zeewier te kweken in zeecontainers.

Paddestoelen

Stijn Jardin is één van de vaste reispartners van Seppe. Samen laten ze zich op die tochten voortdurend inspireren door andere eetculturen, en ontdekken ze nieuwe technieken en ingrediënten die ze meenemen naar huis. Tijdens een van hun reizen ontstond het idee om paddenstoelen te telen op koffiedrap. De paddenstoelen worden daarbij gekweekt in een stadskelder of onbenutte ruimte, en de resten van koffie worden hergebruikt als voedingsrijke en smaakvolle bodem. Afvalbeperking en recuperatie helpen zo een nieuw en smaakvol product creëren.